Att introducera barn till olika former av balansträning kan vara ett utmärkt sätt att hjälpa dem att utveckla motoriska färdigheter, styrka och koordination. En balansplatta kan fungera som ett roligt och effektivt verktyg för att uppmuntra till fysisk aktivitet och rörelselek.

Vad gör balansträning bra för barn?

Balansträning inte bara förbättrar ett barns fysiska färdigheter, men bidrar också till andra områden av deras utveckling. Det främjar en stark grund för deras senare idrottsprestationer och hjälper till att bygga deras självkänsla och självförtroende genom att framgångsrikt genomföra olika balansutmaningar.

Riktlinjer för balansträning

Vad gäller träningsrutiner för barn är det viktigt att fokusera på lekfulla, spännande aktiviteter som hela tiden förändras och utvecklas. Motivation kan hållas hög genom att mixa olika övningar. Med grundläggande säkerhet i åtanke kan balansplattan introduceras med enkla övningar och sedan gradvis få en ökad svårighetsgrad.

Övningar för barn med balansplatta

Platta hopp

Barnen står på balansplattan med fötterna något isär. Uppgiften blir att hålla balansen samtidigt som en mjuk hoppteknik utförs. Denna övning utmanar balans, koordination och reaktion, eftersom plattan rör sig med varje hopp.

Steg över

Börja med att placera balansplattan på golvet. Be barnet stå på sidan om plattan och sätt en fot på plattan. Instruera barnet att hoppa sidledes över plattan och landa med fötterna på andra sidan. Detta är en bra övning för att förbättra laterala rörelser och flexibilitet.

Enbensbalans

För lite äldre barn, kan du introducera enbensbalans på plattan. Barnet står på ett ben i mitten av balansplattan och försöker hålla balansen så länge som möjligt. Detta utmanar både balanssinnet och den motoriska skickligheten.

Det är även möjligt att införa roliga kårböcker för att göra utmaningen mer intressant – till exempel att kasta och fånga en boll medan balansen hålls.

Balansträning för barn med en balansplatta kan vara ett utomordentligt verktyg för att utveckla grundläggande motoriska färdigheter och stärka samordningsförmågan. Genom att göra dessa övningar till en del av barnens fysiska aktivitet kan vi bidra till en positiv utveckling av deras självbild och hälsa, samtidigt som vi förbereder dem för motion och idrottsaktiviteter senare i livet. Med lite kreativitet kan balansträning vara roligt och spännande för alla barn.

Att förbättra balans och stabilitet är viktigt inte bara för idrottare utan för alla, då det bidrar till ökad funktionalitet i vardagen och minskad risk för fall och skador. Här kommer några effektiva och enkla balansövningar du kan göra hemma eller på gymmet, med eller utan balansplatta.

Knästående till stående

Denna övning handlar om att gå från knästående till stående utan att använda händerna. Den stärker både din balans och din nedre kroppsstyrka. Om denna övning är för svår kan du börja med att använda händerna till hjälp och sedan långsamt minska deras användning.

Hälgång och tågång

Gå runt på hälarna med tårna pekande upp mot taket, eller prova motsatsen, gå på tå med klackarna pekande upp. Denna övning är perfekt för att bygga styrka i fötterna och vristerna, vilket är fundamental för god balans.

Yoga trädet

Denna klassiska yoga balansövning kan göras var som helst. Stå på ett ben, böj det andra knäet och placera fotsulan mot insidan av det andra låret (eller knäet/ankeln om det känns bekvämare) och håll balansen. Försök att nå balans innan du flyttar upp händerna ovanför huvudet. Du kan också prova att stänga ena ögat eller båda för extra utmaning.

Balanserande liggande benlyft

Starta på alla fyra, sträck ut höger arm framåt och vänster ben bakåt. Håll positionen i ett par sekunder, kom sedan tillbaka till utgångspunkten och upprepa med andra arm och ben. Denna övning förbättrar både styrka och balans.

Använda balansplatta

Om du har en balansplatta kan du testa alla ovanstående övningar på den för en tupplur. Det finns också många övningar som är specifikt utformade för balansplattor, inklusive balanserande knäböj, enbensstående och till och med push-ups.

Förbättring av balans kan ta tid och kräver regelbunden övning, men fördelarna är många och väl värda ansträngningen. Oavsett din ålder eller träningsnivå kan du dra nytta av att inkludera balansövningar i din träningsrutin.