Bilförsäkring

Ska du teckna en bilförsäkring behöver du förstås veta vad som ingår i den försäkring du tänkt dig. När det gäller just bilförsäkringar kan det tyckas som om alla bolag erbjuder samma försäkringar, åtminstone vid en första anblick. Men, även om de i stora drag är ganska likartade finns det skillnader som kan få stora konsekvenser om olyckan skulle vara framme.

Trafikförsäkringen är den ”lägsta” graden av försäkring, och det är en försäkring som är obligatorisk och som du måste ha om du äger en bil eller ett annat fordon. Denna försäkring täcker skador på andra personer och på andras fordon vid en olycka som du är vållande till. För att också få ersättning för skador på din egen bil måste du komplettera trafikförsäkringen med en bilförsäkring. Och här har du två olika varianter att välja mellan. De allra flesta försäkringsbolag låter dig välja mellan en hel- och en halvförsäkring. Det finns också bolag som har andra namn på dessa försäkringar, men i princip är de uppbyggda på samma sätt.

I en halvförsäkring

I en halvförsäkring ingår vanligtvis trafik-, brand- glas- och stöldförsäkring. Du får också ett rättsskydd, en räddningsförsäkring och en maskinskadeförsäkring. I helförsäkringen får du innehållet i trafik- och halvförsäkringen och dessutom får du en vagnskadeförsäkring som ger dig ersättning för skador på din egen bil. De flesta försäkringar ser ut på detta vis, och de största skillnaderna mellan olika bolag handlar om detaljer i försäkringen samt om självriskens storlek. Hos vissa bolag behöver du inte betala någon självrisk alls om glasrutan behöver bytas ut eller om du krockar med ett djur, till exempel. Detta kan tyckas som relativt små och oansenliga saker, men om olyckan är framme kan de ha ganska stor betydelse. Ofta ingår hyrbil om du råkar ut för en olycka så att bilen blir obrukbar i trafik. Och här kan det också skilja sig rejält mellan olika försäkringsbolag. Detta är saker som det är viktigt att vara uppmärksam på innan du bestämmer dig för vilken bilförsäkring du ska välja.

olika försäkringsbolag

För att göra det hela ännu mer komplicerat, eller kanske tvärtom, enklare, har du inte bara olika försäkringsbolag och deras försäkringar att välja på.  Det finns också en hel del märkesförsäkringar där du alltså väljer försäkring efter vilket bilmärke du har. Dessa märkesförsäkringar är utformade på ungefär samma sätt som en vanlig bilförsäkring, men de kan många gånger ha lite förmånligare villkor än de vanliga försäkringarna. Men, även när det gäller dessa försäkringar är det viktigt att läsa villkoren innan du bestämmer dig, för att se om du får några fördelar genom att välja denna speciella bilförsäkring. När det gäller priset på bilförsäkringar så finns det många faktorer som spelar in.  Därför kan det vara svårt att hitta uppgifter för att göra en prisjämförelse innan man väljer försäkring. Premien påverkas av hur länge du haft körkort, var du bor och många andra faktorer. Och eftersom du inte alltid kan jämföra priser är det alltså villkoren som får vara avgörande i valet av bilförsäkring.