Kreditkort

Att använda kort istället för kontanter blir allt vanligare. Vi uppmanas av både banker och handel at undvika kontanter, både för at eliminera risken för rån och andra våldsdåd, men också för en enklare hantering. Om man inte hanterar kontanter alls finns inte förutsättningarna för att ett rån ska lyckas, och det blir tryggare för både kunder och affärspersonal.

Det finns många olika kort att välja på, men de flesta är förstås kopplade till ett bankkonto, och då kallas de kontokort. Men, vill du ha ett kort som ger dig större utrymme för shopping kan du välja ett kreditkort. Många säger kreditkort om alla typer av kort, men det är helt fel. För att kunna kallas ett kreditkort måste kontokortet vara kopplat till en kredit. Det betyder att om du kan du betala även om du inte har pengar på kontot, och betala senare, om du har ett kreditkort, vilket du förstås inte kan öra om du bara har ett kontokort som är kopplat till ditt bankkonto. Kreditkortet blir helt enkelt en form av lån. Ett lån som är betydligt smidigare och mer användbart än ett vanligt lån eftersom du inte behöver göra en ny ansökan varje gång du vill utnyttja krediten. Har du en gång fått en kredit på en viss summa, kan du utnyttja krediten hur och när du vill så länge du håller dig inom den givna ramen. Att ansöka om en kredit till sitt kontokort, och förvandla kortet till ett kreditkort gör livet lättare och för många är det en stor trygghet att alltid ha en buffert för oförutsedda händelser.

Utgivare av kreditkort

Många utgivare av kreditkort erbjuder en räntefri period, som ofta ligger på 45 dagar, men ibland till och med kan sträcka sig över 60 dagar. Det betyder att du kan utnyttja krediten, utan att behöva betala någon ränta alls om du ser till att pengarna kommer tillbaka på kontot inom den angivna perioden. En och en halv månad till två månaders räntefri kredit är ett mycket generöst erbjudande som kan vara mycket värdefullt i många situationer. Du behöver, till exempel, inte gå och ta ett dyrt snabblån om du av någon anledning behöver ett tillfälligt tillskott i kassan. Du kan helt enkelt låna pengar gratis bara du ser till att betala tillbaka dem i tid.

Många kreditkort kommer idag med ett så kallat bedrägeriskydd om du använder kortet vid köp på internet. Ofta följer det också andra förmåner, som exempelvis en reseförsäkring om du betalar din resa med kortet. Du kan också få poäng när du betalar med kreditkortet. Poäng som sedan kan lösas in mot bonuscheckar, andra förmåner och ibland också till kontanter. Det finns många olika kreditkort att välja på, och här på nätet kan du hitta hela utbudet. Du ser alla samlade och kan jämföra både kort och utgivare. Förmåner och villkor ser olika ut beroende på vem som tillhandahåller kortet så det kan vara lönsamt att göra en ordentlig jämförelse.