Villaförsäkring

Att välja rätt villaförsäkring är inte alltid så lätt. Du har kanske redan upptäckt att det finns ganska många försäkringsbolag att välja på. Men, det är inte nog med det, för de flesta av dessa bolag erbjuder också flera olika villaförsäkringar, eller åtminstone olika nivåer på försäkringarna.

Har du just förverkligat drömmen och blivit husägare är det förstås viktigt att du får rätt villaförsäkring, så att du har ett fullgott försäkringsskydd för ditt hus och din trädgård. När man bor i lägenhet eller hyr sin bostad i någon form, behöver man ju inte tänka på själva fastighetens skötsel, utan då ger en vanlig hemförsäkring det skydd man behöver. Går något sönder, eller om något händer med själva huset ringer man bara fastighetsskötaren som tar hand om det hela, Och kostanden står fastighetsägaren för så den biten behöver man heller inte bekymra sig över.

Men, när du sitter i ditt eget hus är det ju du som är fastighetsägaren och som får stå för fiolerna om något händer. Eftersom reparationer av hus och åtgärdande av skador på tomten ofta kan bli mycket dyrbara historier är det nödvändigt att ha ett bra försäkringsskydd. Och det är just det du ska se till att få då du väljer din villaförsäkring. För där hemförsäkringen ger ersättning för skador och förluster på dina saker, dig själv och din familj, ersätter villaförsäkringen skador som uppkommer på huset och den tomt det står på.

När du ska välja villaförsäkring

När man ska köpa något brukar man ju ofta jämföra priser för att få produkten till bästa möjliga pris. Ingen vill betala i onödan, och eftersom det ofta finns stora prisskillnader brukar det kunna vara lönsamt att jämföra. När du ska välja villaförsäkring rekommenderar vi verkligen att du gör en noggrann jämförelse, men det är viktigt att du inte enbart tittar på priser. För att vara säker på att få en riktigt bra villaförsäkring som ger dig det skydd du behöver måste du också titta på försäkringsvillkoren. Det är de som berättar vad du egentligen får för pengarna. Alla husägares mardröm, hussvamp, till exempel, är en skada som behandlas mycket olika hos olika försäkringsbolag. Hos vissa får du ingen ersättning alls om ditt hus drabbas av den fruktade svampen, vilket förstås är mycket olyckligt eftersom hussvamp i värsta fall kan leda till att huset måste rivas.

Ersättningen kan variera

Även hos de försäkringar som ger ersättning för dessa skador ser villkoren mycket olika ut. Ersättningen kan variera över ett så brett spann som från 10 000 kr till 500 000 kronor. Det gäller, med andra ord, att se upp när du väljer försäkring till ditt hus. Även när det gäller en betydligt vanligare skada, vattenskada, finns det stora skillnader i villkoren. Bland annat bör du vara uppmärksam på att vissa försäkringsbolag inte längre betalar ut ersättning för skador på ytskiktet i badrummet om skadan uppkommit genom att vatten trängt igenom detta skikt. Det finns alltså all anledning att titta på försäkringsvillkoren innan du bestämmer dig för var du ska ta din villaförsäkring.